KUNSTTENTOONSTELLING

Art Expo

Art of Faith houdt van muziek en visuele kunst. Er zal dan ook een expositie te zien zijn bij de Abdij van Bornem. Hier kunnen bezoekers tot rust komen en bezinnen. Het festival wil christenen van alle leeftijden en strekkingen samenbrengen.
Ook in deze editie willen we kunstenaars de kans geven hun werk te exposeren. Het weekend zal het startsein zijn van een kunstexpositie die zal duren tot en met 25 mei.

We nodigen kunstenaars uit om aan de slag te gaan met het thema ‘Encounter’. Wat zijn voor jou bijzondere ontmoetingen met God, met medegelovigen of naasten die jou inspireren voor het maken van kunst voor deze expositie? Werken kunnen worden ingezonden en daaruit zal een selectie worden gemaakt voor de kunstexpositie. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen. Diverse kunstvormen kunnen worden ingezonden zoals schilderijen, keramiek, glaskunst, conceptueel etc.  
Algemene voorwaarden

Art Brunch

Art of Faith Festival draait om kunst en geloof. Christenen komen om te genieten van de talenten van muzikanten, visuele kunstenaars, acteurs, dansers en woordkunstenaars. Veel van deze artiesten bevinden zich op het speelveld van de veilige christelijke wereld en de seculiere wereld. Sommige kunstenaars hebben gelijkgestemden om zich heen, maar veel christenkunstenaars voelen zich alleen staan. Art of Faith Festival creëert daarom op het festival een aantal momenten waarop kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en toerusting en bemoediging kunnen ontvangen om vanuit de christelijke identiteit kunst te creëren.

Programma

Brunch (16+) 10:00-12:00 met inspiratiemoment door Carla Veldhuis.
Kostprijs: €12,50 (vóór 27 april aan te kopen via ticketwinkel AOFF)

Workshops 12:00-16:00 waar diverse christen kunstenaars u meenemen op het pad van bemoediging en toerusting.

Meet & Greet with the Artist 14:30-16:00 Ontmoeting van bezoekers van het festival met kunstenaars die exposeren.

Workshops Art Zone

Workshopleider: Jim Mills

Waar: Thomaskapel in de Abdij

Wie was Vincent van Gogh? Over hem is veel geschreven. Jim Mills deed een uitgebreide studie naar brieven en leerde hierdoor veel over het geloofsleven van de beroemde kunstenaar. Vincent van Gogh raakte in zijn leven teleurgesteld in de georganiseerde kerk maar Hij refereerde naar Jezus als de ‘kunstenaar der kunstenaars.  In de workshop zullen we samen naar zijn brieven luisteren en Jim zal verder het verhaal van het leven van de schilder vertellen met als resultaat dat wij hem beter begrijpen, respecteren en hoop ontvangen van de lessen die wij kunnen leren vanuit zijn leven.

Workshopleiders: Boyd en Ribka Williams

Waar: Refter van de Abdij

Boyd and Ribka Williams are originally from Australia and have served with international missions organisation, Operation Mobilisation, since 2001, and in Belgium since 2018. Their ministry currently focuses on equipping people in the areas of prayer, worship and creativity in the context of missions and church. They have 3 children aged 20, 18 and 15 and currently help lead worship at Vineyard Brussels. 

Inhoud:  

When we think of the word “worship” we often think of singing. While singing is indeed a significant, beautiful and Biblical aspect of worshipping God, personally and corporately, there are many other ways we can engage in worship. This workshop will explore how to curate various worship experiences for big or small groups. The workshop includes practical activations, brainstorming ideas and sharing of resources.  

Workshopleider: Leonie Moreels

Waar: Kerk van de Abdij

Hannan van Rooij (22) is verpleegkundige, zorgethicus en spoken word poetry artiest. Eerder was ze lid van Poetry Circle Zwolle en Noordstaat Groningen. Ze wil met rauwe en eerlijke poëzie een nieuw verhaal bieden over thema’s als zorg, hartzeer en andere dagelijkse dingen. Momenteel werkt ze aan een solovoorstelling waarin ze op zoek gaat naar het goede: voor haar omgeving, voor zichzelf én voor God. 

Leonie Moreels (20) schrijft proza, spoken word, theater en poëzie. Ze studeert Nederland en Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen in Antwerpen, en ging aan de slag bij Noordstaat, Poetry Per Tutti, Let’s get Lyrical en het 51ste Poetry International Festival als klimaatdichter. Ze verzint haar verzen vaak op de fiets en verzamelt graag woorden uit gesprekken van vrienden en vreemden.  

Inhoud:  

Spoken word is woordkunst waarbij de nadruk ligt op de voordracht. Vaak kiest een artiest voor maatschappelijke thema’s en is deze kritiek sociaal toegankelijk. De kunstvorm plaatst vaak mensen en thema’s uit de marge op het podium en geeft ze opnieuw een stem. Veel eerder deed Jezus iets soortgelijks toen Hij het goede nieuws verkondigde. Maar wat is spoken word precies? En als het zo toegankelijk is, kan iedereen het dan?  

In deze workshop van anderhalf uur neemt Hannan je mee in de geschiedenis van spoken word en worden er samen ook theologische uitstappen gezet. Na het denken gaan we vooral ook samen doen en maken. Haal je pen vanonder het stof, schud je lichaam los en haal de artiest in jezelf naar boven in een zinderende, laagdrempelige en creatieve workshop! 

Workshopleider: Jenny Verplanke  

Waar: Paulustent in de binnentuin van de Abdij

Jenny Verplanke, woont in Houthave, WestVlaanderen waar zij een eigen atelier en galerie Kunstklasse heeft. Samen met haar man heeft zij vijf jaar in Togo, West Afrika gewoond. Zij schildert in een abstracte stijl en gebruikt daarbij verschillende materialen en sobere kleuren. Daarnaast maakt zij beelden in een eigen ontworpen soort paper clay en in brons. Haar werk is beïnvloed door hun verblijf in Afrika en het werken met getraumatiseerde kinderen via Art for All, waar zij en haar man als vrijwilligers reeds 20 jaar aan mee werken. 

Inhoud:  

De workshop schilderen voor volwassenen. In het thema ontmoetingen gaan we op grote kartonnen dozen silhouet tekeningen maken die we daarna slechts gedeeltelijk gaan inkleuren. Al die mensen samen maken een groot decor. 

Workshopleider: Carla Veldhuis

Waar: Kapittelzaal in de Abdij

Carla Veldhuis is een verhalenverteller en kunstenaar in hart en nieren. Als theatermaker vertelt ze verhalen via dans en drama, vanuit de liefde van God voor ieder mens. Carla kent de impact van deze kunstvormen als geen ander: zij werd zij als tiener diep geraakt door een theaterstuk. Daarom inspireert zij anderen al meer dan 30 jaar via rake voorstellingen, indrukwekkende optredens van levende standbeelden en bezielende trainingen en workshops. In Coronatijd vielen alle optredens weg, toen is ze de verhalen die ze met zich mee droeg gaan schilderen  

Inhoud: Carla geeft al vele jaren les over creatief denken en de Bijbelse achtergrond van kunst. In deze workshop zal zij dieper ingaan op deze thema’s dieper ingaan door middel van verhalen en kunstwerken die zij gecreëerd heeft. 

Workshopleider: Immanuel Boie

Waar: Paulustent in de binnentuin van de Abdij

Jezus schreef 2000 jaar geleden in het zand om een zondige vrouw te redden van steniging en om de omstaanders in hun eigen hart te laten kijken… Hier glijden je vingers doorheen droog zand op een lichtbak. Je tekent of schrijft in dat zand, en kijkt verwonderd naar het resultaat in de projectie. Geschikt voor licht-brengers van 5-95 jaar. 

 

Workshopleider: David Ebensberger

Waar: Thomaskapel in de Abdij

David beschrijft het als volgt: “Mijn hoop is om de deelnemers aan de workshop te inspireren om verder te gaan in hun songwriting vaardigheden, het overwinnen van de obstakels die ons vaak afremmen en ontmoediging brengen. Nieuwe ideeën zullen ons naar nieuwe plaatsen brengen, dus we zullen ons richten op frisse manieren om uit de normale patronen te breken waar we allemaal de neiging hebben om in te vervallen en te beginnen aan een nieuw seizoen van creativiteit en samenwerking.”

Voorstellingen Art Zone

Waar: Kapittelzaal
Theater OverHoop is een professioneel Vlaams/Nederlands fysiek theatergezelschap dat bijbelverhalen in een modern jasje opvoert. Fysiek theater of bewegingstheater is visueel en daardoor toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Op het Art Of Faith festival toont Theater OverHoop een tryout van een aantal scènes uit hun nieuwe productie “Jozef”. We volgen het verhaal van Jozef, een jonge knaap met visie voor het familiebedrijf. Toch is niet iedereen van da familie fan van hem. Jozef word overgeplaatst bij een ander groot multinational bedrijf in buitenland, waar hij helemaal onderaan de ladder moet beginnen…
Acteurs en schrijvers:
Arnaud Vandermeiren, Loreen Budding, Yvonnen Wijn, Pieter Groenheide.
Mede mogelijk gemaakt door C&T Productions vzw.
Waar: Kapittelzaal
Theater OverHoop is een professioneel Vlaams/Nederlands fysiek theatergezelschap dat bijbelverhalen in een modern jasje opvoert. Fysiek theater of bewegingstheater is visueel en daardoor toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Op het Art Of Faith festival toont Theater OverHoop een tryout van een aantal scènes uit hun nieuwe productie “Jozef”. We volgen het verhaal van Jozef, een jonge knaap met visie voor het familiebedrijf. Toch is niet iedereen van da familie fan van hem. Jozef word overgeplaatst bij een ander groot multinational bedrijf in buitenland, waar hij helemaal onderaan de ladder moet beginnen…
Acteurs en schrijvers:
Arnaud Vandermeiren, Loreen Budding, Yvonne de Wijn, Pieter Groenheide.
Mede mogelijk gemaakt door C&T Productions vzw.

Waar: Koor van de kerk

Een greep uit het oeuvre van Rossini, Caccini, Massenet, Mascagni, Schubert en meer door La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde & sopraan Louise Kuyvenhoven uit de Koningin Elisabethkapel.

Waar: Kapittelzaal

Alexandra de Graaf heeft deze film gemaakt als afstudeerproject aan de Hku (Hogeschool voor de Kunsten) in Utrecht.  Als afstudeerproject heeft zij een film gemaakt waarin de disciplines dans, muziek, decor en een kostuum samenkomen rondom het thema geborgenheid.

Thema van de film:

De mens ervaart soms onrust, stress of verdeeldheid in zichzelf. Geborgenheid is iets waarnaar ieder mens zoekt en verlangt. Als wij geborgenheid ervaren voelen wij ons rustig, veilig en geliefd. God, als ultieme geborgenheid, belooft ons kracht en vrede te geven als wij Hem vertrouwen en ons aan Hem overgeven.

Waar: Kapittelzaal
Het is nog vroeg in de ochtend, maar in deze haastige tijden waar opgejaagde mensen rust zoeken binnen hun eigen onrustige zelf, gaan wij rust zoeken bij de Schepper.  Je kunt bij ons, liggend op een matje, verwonderd kijken naar live getekende en simultaan geprojecteerde zandkunst , terwijl je luistert naar een wonderlijk verhaal over de Schepper die ooit de eerste mens uit zand creëerde, een verhaal over tijd en tijdloosheid.
Doelgroep: 16-96 jaar      Niet geschikt voor kinderen onder de 10.

Art Encounter Space (VRIJDAG – ZATERDAG)

Kom en help de hedendaagse Brits/Deense schilder Neil Tye met het maken van een schilderij. Binnen deze ruimte krijg je de gelegenheid om de kunstenaar te helpen het proces te starten door een gebed dat je hebt op te schrijven of te tekenen. Het kan een gebed zijn voor een vriend of geliefde, een gebed voor de wereld, of een bepaald onderwerp, wat je ook op je hart hebt, druk het gewoon uit!

Nadat de doeken gevuld zijn met de gebeden, zal Neil het proces voortzetten door zorgvuldig en biddend over de woorden en tekeningen heen te schilderen. Elke beweging en penseelstreek die hij maakt, wordt geïnspireerd door de woorden en tekeningen die uiteindelijk in het schilderij verankerd zullen worden en uiteindelijk allemaal deel zullen uitmaken van de voltooide schilderijen.

Als de schilderijen klaar zijn worden ze opgehangen en tentoongesteld, zodat er een gebedsruimte ontstaat in de ruimte waar iedereen kan komen kijken en Gods aanwezigheid kan ontmoeten.

Waar: Matthew tent

Wanneer:

3 mei van 17:00-20:00
4 mei van 12:00-17:00

Over Neil:

Neil komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar woont al vele jaren in Denemarken. Hij is opgeleid in kunst en podiumkunsten. Hij werkt al vele jaren professioneel binnen het bewegingstheater en de kunst, zowel in het lesgeven als in optredens en tentoonstellingen. Hij heeft over de hele wereld geëxposeerd, opgetreden en theaterles gegeven, zowel in galeries, pop-up stores, theaters en buurthuizen, als in de sloppenwijken van Manilla, de bush in Afrika, het Amazonewoud en de favela’s in Brazilië.
Neil schildert intuïtief, begint het proces met het maken van markeringen op het doek en legt vervolgens kleuren en vormen op elkaar, waarbij hij zich laat leiden door de stroom en de vrijheid van dit proces. Als een schilderij klaar is, evalueert Neil in gebed wat hij heeft gemaakt. Ideeën en verhalen komen in hem op naar aanleiding van wat hij ziet. Soms komen er woorden of beelden in hem op die hem inspireren om het schilderij een titel, betekenis of gewoon een gevoel te geven, waardoor hij een soort poëtisch gebed of profetische interpretatie creëert van wat hij heeft geschilderd.

Impressie tentoonstelling 2023

Voor bijkomende vragen kunt u steeds mailen naar gerdine.baaij@aoff.be.